Църквата Ротонда “Св.Георги” е най-древният християнски храм в София. Разположена е в центъра на града. Съградена през четвърти век от римляните, тази постройка представлява голям култов архитектурен комплекс, който в епохата на средновековието (IX – XIV век) неведнъж е бил подлаган на преустройства, свързани предимно с неговата централна част – ротондата.

 

В антична Сердика и средновековния Средец (древните названия на София) тя е била християнски храм, посветен на Св. Георги, а в ХVI век е била превърната от турците в джамия. Макар и силно пострадала от времето и вследствие на небрежност в миналото този храм се е съхранил до наш дни и предизвиква заслужен интерес като образец на древното строителство и християнско изобразително изкуство.

 

Ето как не/обикновените гости видяха Ротондата за първи път…

  • Църква…
  • Нещо здраво…
  • Има покрив, казва се “Свети Георги”…
  • Ротондата, най-старата църква в София…


“Това е най-старата сграда на София, има покрив, казва се “Свети Георги“. Запазена…”, първи сподели впечатленията си Ники.

А приказливата Деси допълни: “Църква, голяма, с разни неща и икони. Самите икони са красиви. Хареса ми бялата икона с обкова на Света Богородица и младенеца. Най-много ми хареса, че е гушнала бебето си. Харесаха ми също и статуетките в аквариума”.


Според Деси по-добре е хората да посетят църквата със семействата си, когато има празници.

След като посетиха храма и се запознаха с неговата история, участниците пресъздадоха своите впечатления на лист хартия с помощта на арт работилницата на Вяра Границка, която е ръководител на център “Благовещение” към “Каритас София”.

Галерия

Местоположение