Ларгото е архитектурен ансамбъл в сърцето на град София. То включва централния площад „Независимост“ и пространството около него, известно още като жълтите павета. Някои от най-важните държавни сгради на страната са разположени край площада, поради което е използван за официални протоколни церемонии и за други публични изяви.
Монументалните сгради са построени през 50-те години на XX век след погрома от Втората световна война. Обликът на т.нар. Ларго е плод на колективно творчество, съчетано с модерни конструктивни решения, средновековна църковна архитектура и антични структури, датиращи от периода на Римската империя. Някои от постройките се превръщат в символи на цели епохи.

 

През 2016 г. Ларгото на София става значима локация за гражданите и гостите на града, съчетавайки публична зона за културни и развлекателни събития с изложбени пространства, интегрирани сред археологически останки от античния град Сердика.
През 2019 г. в близо до Ларгото е открита и археологическа експозиция „Антична Сердика“, където на площ от 6000 кв. м са експонирани останки от улици, жилищни сгради, ранно християнски базилики, терми и други структури, свързани с античния живот по земите ни.

Галерия

Местоположение