Паметникът на Васил Левски се намира в центъра на София, точно в центъра на натоварено кръстовище с кръгово движение.

 

Паметникът е един от първите, направени след освобождението в София. Мястото му не е случайно. На метри от него е бил обесен Васил Левски през 1873 г. Още през 1878 г. се взима решение да се направи паметник на Апостола. Смята се, че предложението за този паметник е дадено от граф Игнатиев. Граф Пьотр Алабин харесва идеята паметникът да се издигне близо до бесилката и костите на Апостола да се пренесат там.

 

Паметникът е сива гранитна колона, която е висока 13 м. Тя е проектирана от чешкия инженер-архитект Адолф (Антонин) Вацлав Колар. Италианецът Абрамо Перукели работи по основната част на колоната, а чехът Франтишек Новак е изработил скулптурните части. Барелефният бронзов портрет на Левски е изработен от Рудолф фон Вейр.

 

Издигането на монумента трае 16 години и поглъща 70 000 златни лева. Открит е през 1895 г. няма преки доказателства, че костите на Апостола са били пренесени и вградени в основите на паметника, но има учени допускат, че е възможно да е направено неофициално. През 1938 – 1941 г. се правят разкопки под паметника, но без резултат.

 

Ето как изглежда той през погледа на нашите герои:

 

  • Васил Левски е искал да освободи България и той е обесен от турците… Нека хората дойдат да поставят цветя…
  • Паметник с два лъва и с две хубави сини очи. Той над България вечно ще бди!

Галерия

Местоположение