Кои сме ние

Фондация “Ела и Ти” е създадена 2017 г. в обществена полза, известна с различните и нестандартни занимания на хората в неравностойно положение. Дейността ни стартира с усвояване на отпадъци чрез превръщане в полезни предмети. Подготвителните процеси бяха адаптирани според нуждите и възможностите на отделните участници. Проектът ни “Отвъд границите”, който стартирахме 2018 г., спечели финансирането на Столична програма „Социални иновации“ през 2020. С него заведохме над 100 човека с увреждания и над 150 доброволци на труднодостъпни места – пещерите “съева дупка”, “Проходна”, “Бачо Киро”. Освен силната емоция, участниците имаха възможност да се запознаят с природните забележителности – културното наследство, посещавайки историческия музей в Дряново, слушайки лекция за пещерите и историята на Луковит и Дряново. Фондацията се е доказала като успешен организатор и с добра практика в работата с доброволци, изграждайки мостове между участници и доброволци. Получихме награда от Timeheroes 2018 г. в специално създадена за нас категория „смел подход“. Станахме част от Мисията доброволец – /НЕ/възможна към Министерство на младежта и спорта. Рисувахме с пръсти с хора с увреждания, създадохме заедно адаптирана игра и др. Наши реализирани проекти са:

 

“Подай ръка сега” – подкрепа на хора в нужда

 

“С водни колела по вода” – преминаване на водни колела по р. Златна Панега

 

“ Игри на открито” – игри на открито със състезателен характер

 

“ И ние сме доброволци” – участие на хора с увреждания като доброволци в състезанието “Спици и бодли”

 

“С Милена по Стъпките на Алеко с приятел” – участие в планинското състезание на екип от 4 човека с един човек с увреждане на носилка с колела

 

“Панти, шейни, усмивки” – достигане до Черни връх, в зимната планина с хора с увреждания, теглени на шейни от скиори

 

“Пътешествие без край – към реки и водопади” – с подкрепата на Столична програма “Социални иновации” 2021 Достигнахме водопад Скаловитец на всъдеходи и Птичия остров в яз. Батак на водни колела

 

“Моята София – един различен поглед” – с подкрепата на Столична Община – СП „Култура” 2021 направление „Активни публики” 2021 Създадохме първия пътеводител на гр. София от хора с увреждания.

 

“Отвъдния бряг” – с подкрепата на Столична програма “София – град на младите и активните” 2021

 

До момента сме направили възможно достигането на труднодостъпни места за над 120 човека с увреждания с подкрепата на над 160 доброволци.